top of page
Zoeken

Pigmentvlek verwijderen: alles wat je moet weten

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023


Pigmentvlekken verwijderen bij Huidkliniek Bilthoven

Heb je last van ouderdomsvlekken of levervlekken? Wat zijn het eigenlijk en hoe kan je een pigmentvlek verwijderen? Deze vlekken zijn eigenlijk pigmentvlekken, donkere vlekken die ontstaan ​​door overproductie van melanine, een stofje dat de huid zijn kleur geeft. Pigmentvlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden het meest gezien op het gezicht, de handen, armen en decolleté.


In deze blog zullen we bespreken wat pigmentvlekken zijn, wat de oorzaken van dit veel voorkomende huidprobleem zijn, en wat de verschillende behandelingsopties zijn om pigmentvlekken te verwijderen.


Wat zijn pigmentvlekken?


Om te begrijpen wat pigmentvlekken zijn, nemen we je graag mee in een klein stukje kennis van de huid. Melanine is het pigment dat de kleur van onze huid bepaalt, geproduceerd door de melanocyten (pigmentcellen) in de opperhuid. Wanneer deze melanocyten te veel melanine produceren, ontstaan er donkere, bruine plekken op de huid. Dit worden pigmentvlekken worden genoemd. Een ongewenste overproductie van melanine kan dus leiden tot pigmentvlekken.


De meest voorkomende pigmentvlekken:

Lentigo solaris

Dit zijn platte, bruin gepigmenteerde plekken die meestal voorkomen op delen van de huid die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en de armen. Lentigo solaris worden ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd. Het komt vaker voor bij mensen vanaf 50 jaar, maar wordt ook gezien op jongere leeftijd.


Melasma

Deze vorm van pigment wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd, ook al ontstaat dit pigment ook regelmatig zonder dat er sprake is van een zwangerschap. Het zijn vaak grotere, bruine of grijze grillige plekken die meestal voorkomen op het gezicht, met name op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip. Melasma komt meestal voor bij vrouwen maar wordt soms ook bij mannen gezien. Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van anticonceptiepillen en door zonblootstelling.


Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH)

Deze donkere vlekken, ontstaan na een ontsteking of beschadiging van de huid, zoals bij acne of eczeem. Bij het herstel van de huid komen stoffen vrij die ook de pigmentaanmaak stimuleren. Deze vorm van pigment komt vaker voor bij donkere huidtypes.


Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?

Pigmentvlekken in het gezicht

Pigmentvlekken ontstaan niet zomaar. Er zijn verschillende factoren die vaak bijdragen aan de ontwikkeling van pigmentvlekken. De meest bekende daarvan is overmatige blootstelling aan de zon. De UV-stralen van de zon stimuleren namelijk de melanocyten om meer melanine te produceren. Deze kunnen uiteindelijk opstapelen en dit leidt tot donkere, verkleurde plekken op de huid.


Andere oorzaken voor het ontstaan van pigment zijn hormonale invloeden, wondjes of als gevolg van bepaalde medicatie. Daarnaast komen pigmentvlekken ook gewoonweg vaker voor naarmate we ouder worden omdat de huid na verloop van tijd meer schade oploopt door blootstelling aan de zon en andere factoren.


Hoe kunnen pigmentvlekken worden behandeld?

Er zijn huidbehandeling die kunnen helpen om de vlekken te verwijderen of vervagen. Elk soort pigment heeft een andere behandelmethode nodig. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende behandelopties en om advies te vragen aan een huidtherapeut.


Behandelopties

Laserbehandelingen en IPL behandelingen zijn een effectieve manier om pigmentvlekken te verwijderen die in de oppervlakte van de huid liggen, zoals bij ouderdomsvlekken. Tijdens de behandeling wordt er een laserstraal op de pigmentvlek gericht. Met warmte worden de pigmentcellen vernietigd. De behandeling kan een beetje gevoelig zijn en er ontstaat tijdelijk roodheid, lichte zwelling en een donkere verkleuring. Dit verdwijnt binnen enkele dagen en dan zie je al snel resultaat.



Huidtherapeut Ingeborg Mastenbroek aan het werk

Een andere optie is een medische peeling, waarbij een vloeistofoplossing op de huid wordt aangebracht om de bovenste laag van de huid te verwijderen en dieper in de huid de pigmentcellen te behandelen. Deze behandeling kan helpen om de pigmentvlekken te vervagen en de huidtint te egaliseren. Bij deze behandeling is het belangrijk dat de juiste peeling wordt gebruikt. Niet elke peeling is in staat om pigment te verwijderen.


Ook microneedling is een behandelmethode waarbij pigment verwijderd of verminderd kan worden. Hierbij worden ingrediënten die pigment kunnen verminderen in de huid gebracht door microkanaaltjes te maken in de huid. Met deze behandeling kunnen zowel oppervlakkige als diepe pigmentvlekken worden verwijderd.


Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

Wil je pigmentvlekken voorkomen? Er zijn een aantal manieren hoe je de huid kan helpen hierbij.

  1. Met stip op nummer 1: zorg dat je je huid beschermt tegen de zon, zoals door het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, minimaal SPF30. Probeer overmatige blootstelling aan de zon te vermijden. Dit kan o.a. door het dragen van beschermende kleding en vaker de schaduw op te zoeken. Zonnebanken raden we uiteraard ook af omdat het de kans op pigmentvlekken kan vergroten.

  2. Er bestaan veel huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om pigmentvlekken te voorkomen. Deze producten bevatten vaak ingrediënten die de productie van melanine verminderen, zoals vitamine C, niacinamide en azelaïne. Laat je altijd informeren door een huidtherapeut naar geschikte producten. Er bestaan veel producten die te lage percentages of verkeerde formuleringen van de ingrediënten bevatten, waardoor deze niet zullen doen wat ze moeten doen in je huid.

  3. Daarnaast kan gezonde voeding ook bijdragen aan een gezonde huid en kan helpen om pigmentvlekken te voorkomen. Zorg voor voldoende inname van antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E en andere voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde huid.

Pigmentvlek verwijderen met de juiste huidbehandeling

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend huidprobleem dat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, erfelijkheid en leeftijd. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om pigmentvlekken te verwijderen of te vervagen, waaronder, laserbehandeling, microneedling of een peeling.


Het is belangrijk om te weten dat niet alle pigmentvlekken volledig kunnen worden verwijderd. Daarom is het goed om geïnformeerd te zijn over de verschillende behandelingsopties en om advies te vragen aan een huidtherapeut.


Begin in ieder geval tijdig om pigmentvlekken te voorkomen: bescherm je huid tegen de zon, eet gezond en vraag naar advies voor de juiste huidverzorgingsproducten.


Gratis intake gesprek

Huidtherapeut Ingeborg Mastenbroek

Op zoek naar professionele behandeling voor het verwijderen van pigmentvlekken? Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek bij huidtherapeut Ingeborg!



















37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page