top of page
Huidoneffenheden in hals

Heb je last van storende bultjes, steelwratjes of ouderdomswratjes? Goedaardige huidoneffenheden kunnen cosmetisch storend zijn maar kunnen we vaak snel en makkelijke verwijderen. 

Huidoneffenheden

Wat zijn huidoneffenheden?

Huidoneffenheden zijn ontsierende plekjes op de huid. Dit kan voorkomen in het gezicht maar ook op het lichaam. Zo'n plekje kan een storend bultje zijn, gekleurd of wit, een ruw plekje (vaak huidkleurig of bruin) of bijvoorbeeld een stukje wild vlees. Locaties waar we huidoneffenheden het meeste zien zijn:

  • het gezicht

  • de hals

  • de romp

  • oksels

  • onder de borsten

Tijdens een intakegesprek worden de plekjes gecheckt. Wanneer deze goedaardig zijn, zijn ze vaak al met één behandeling te verwijderen. Wanneer wordt getwijfeld of een plekje goedaardig is, wordt altijd geadviseerd het plekje eerst te laten controleren bij de (huis)arts. 

Verschillende soorten huidoneffenheden

Goedaardige huidoneffenheden komen in verschillende soorten voor. Lees hier meer over de meest voorkomende goedaardige huidoneffenheden die goed te behandelen zijn.

Steelwratjes

Deze plekjes worden ook wel fibromen of wild vlees genoemd.  Het zijn een soort huidflapjes die vaak met een 'steeltje' aan huid vast zitten. Veelal zijn ze huidkleurig maar ze kunnen ook bruin van kleur zijn. We zien ze vooral ontstaan in de liezen, hals, oksels en onder de borsten.

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten worden ook wel verrucae seborrhoica genoemd. Ze kunnen zich verschillend uiten op de huid. Van licht- tot donkerbruin en van vlak tot bolvormig. Vaak is de structuur van de ouderdomswrat ruw en/of schilferend. Ze kunnen van enkele millimeters tot enkele centimeters doorsnee zijn. Vaak hebben mensen met ouderdomswratten meerdere van deze plekjes op het lichaam. Ze worden het meest gezien op de romp, maar kunnen overal voorkomen op het lichaam en gezicht.

Gerstekorrels

Deze plekjes worden ook wel milia genoemd. Ze zien er uit als kleine witte bultjes en komen vooral in het gezicht voor. Onder de huid hebben verhoornde cellen zich opgehoopt en zo wordt een gerstekorrel veroorzaakt.

Kersenwratjes

Kersenwratjes zijn bolvormige, kersenrode bultjes die over het hele lichaam kunnen voorkomen met een voorkeur voor de romp. We noemen deze plekjes ook wel angiomen. Bijna iedere volwassene heeft wel 1 of meerdere angiomen. 

Spider naevus

Deze plekjes worden ook wel spinnetjes of spinnenkopjes genoemd. Een spider naevus zijn verwijde bloedvaatjes. Centraal is vaak een klein rood bultje aanwezig en erom heen zijn kleine bloedvaatjes zichtbaar, 'de pootjes van het spinnetje'. Ze ontstaan vaak in het gezicht, hals en handen maar kunnen overal op het lichaam ontstaan. Spinnetjes kunnen zowel bij kinderen als volwassenen ontstaan. 

Talgklierhyperplasie

Bij deze plekjes groeit een talgklier een klein beetje uit de huid als het ware. Er ontstaat een bultje met een klein deukje in het midden. Deze plekjes worden vooral in het gezicht gezien. 

Behandelmogelijkheden huidoneffenheden

Welke behandeling wordt toegepast, is afhankelijk van het plekje dat we behandelen. Tijdens het intakegesprek wordt besproken welke behandeloptie het beste is. Bij Huidkliniek Bilthoven verwijderen goedaardige huidoneffenheden met één van de onderstaande methodes. 

IPL

Verwijde vaatjes en roodheden kunnen goed behandeld worden door middel van IPL. Tijdens de behandeling worden de gesprongen adertjes beschadigd door hitte.

De rode bloedcellen absorberen de energie van de lichtpuls waardoor warmte in het bloedvat ontstaat. Hierdoor zullen eiwitten in het bloedvat opwarmen en stollen waardoor de vaatwanden aan elkaar gaan verkleven. Het lichaam ruimt deze bloedvaatjes op en ze zullen niet meer zichtbaar zijn op de huid. Vaak kunnen we plekjes met 1 á 2 behandelingen verwijderen. 

Coaguleren

Met coaguleren kunnen we goedaardige huidoneffenheden verwijderen door middel van hitte. Bij deze behandelmethode wordt de huid doelgericht verwarmt waardoor we de huidaandoening als het ware wegbranden.

Curetteren

Bij curetteren schrapen we een goedaardige huidoneffenheid weg. Dit gebeurt met een scherp, steriel ringetje (de curette).

Dieptereiniging

Sommige plekjes bestaan uit een ophoping van dode huidcellen of andere afvalstoffen onder de huid. Door een plekje in te prikken met een steriel naaldje ontstaat een opening in de huid, waar wij het vuil eruit kunnen halen en het plekje daarmee kunnen verwijderen. 

Voor en na foto's huidoneffenheden verwijderen

Veelgestelde vragen

Jouw huid verdient een
professionele behandeling

Ga voor een persoonlijk behandelplan op maat van een ervaren en gediplomeerde huidtherapeut.

Gratis eerste consult!

bottom of page