top of page
Pigmentvlekken in het gezicht

Heb je last van storende pigmentvlekken in je gezicht, handen of ergens anders op je lichaam? Wij bieden verschillende behandelingen aan om pigmentvlekken te verwijderen. 

Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

In de huid zit een stof dat melanine wordt genoemd. Melanine geeft kleur aan onze huid en beschermt de huid tegen UV-straling van de zon. Bij lange blootstelling aan de zon maakt je huid meer pigment aan om je huid te beschermen. Bij pigmentvlekken ontstaat een opeenhoping van pigment in de huid.  Soms gaat het om enkele plekjes maar er kunnen ook grotere delen van de huid zijn aangedaan. Pigmentvlekken ontstaan het meeste op plekken waar meer zonlicht bij komt. Bijvoorbeeld het gezicht, decolleté en handen.

Pigmentvlekken worden vooral veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Pigmentvlekken kunnen ook door andere invloeden veroorzaakt worden zoals:

  • hormonale invloeden

  • wondjes of ontstekingen

  • medicijnen

Verschillende soorten pigmentvlekken

Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken. Vaak hebben deze een andere onderliggende oorzaak en ook een andere behandeling nodig. De meest voorkomende pigmentvlekken  zijn:

Ouderdomsvlekken

Deze pigmentvlekken worden veroorzaakt door teveel zonblootstelling. We zien ze vaker bij een lichte huid ontstaan. Ouderdomsvlekken, ook ​wel lentigo solaris of levervlekken genaamd, komen vooral voor in het gezicht, decolleté en op de handen. Ze komen in verschillende grootte, vormen en kleuren voor. En hoewel we deze pigmentvlekken ouderdomsvlekken noemen, kunnen deze pigmentvlekken ook al op relatief jonge leeftijd ontstaan. 

Zwangerschapsmasker

Deze pigmentvlekken wordt veroorzaakt door hormonen én zon. Het wordt ook wel melasma genoemd. De benaming zwangerschapsmasker is niet helemaal juist. Dit pigment ontstaat ook vaak zonder een zwangerschap. Het is een vlekkerige bruine verkleuring die altijd voorkomt in het gezicht. Vooral op het voorhoofd, jukbeenderen en bovenlip komt dit pigment voor. Deze pigmentvlekken wordt zelden bij mannen gezien. 

Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH)

PIH kan ontstaan na een huidbeschadiging of ontsteking. Bijvoorbeeld na acne of wondjes. De huid laat na het herstel een donkere verkleuring achter waar de huid beschadigd was. PIH ontstaat sneller bij een huid die van nature meer pigment heeft. Sommige mensen zijn gevoeliger om PIH aan te maken dan anderen

Behandelmogelijkheden pigmentvlekken

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, kunnen pigmentvlekken verschillende oorzaken hebben. De behandeling die we toepassen is afhankelijk van het soort pigmentvlekken en jouw huid. Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek bespreken we de mogelijkheden voor jouw huid.

Behandelingen die worden toegepast bij pigment zijn:​

Pigmentvlekken verwijderen bij Huidkliniek Bilthoven

Producten tegen pigmentvlekken

Naast een behandeling adviseren wij altijd om thuis producten te gebruiken. Wij werken met de producten van Dermaceutic en Renopase.

Dermaceutic en Renopahse zijn cosmeceuticals. De producten bevatten hoge percentages van werkzame ingrediënten zoals vitamine C, glycolzuur, kojic en arbutin. Deze ingrediënten zijn onmisbaar om pigmentvlekken te verminderen. Uiteraard is het gebruik van een zonbescherming met hoge beschermingsfactor onmisbaar bij het voorkomen van pigmentvlekken. Welke producten geschikt zijn voor jouw huid wordt besproken tijdens het gratis intakegesprek. Dit is afhankelijk van het soort pigment, de huidconditie en de behandeling die daarop volgt. 

Sunblock-small.png

Voor en na foto's pigmentvlekken verwijderen

Veelgestelde vragen

Jouw huid verdient een
professionele behandeling

Ga voor een persoonlijk behandelplan op maat van een ervaren en gediplomeerde huidtherapeut.

Gratis eerste consult!

bottom of page