top of page
Couperose verwijderen bij Huidkliniek Bilthoven.jpg

Heb je last van gesprongen adertjes in het gezicht? Deze adertjes kunnen cosmetisch storend zijn maar gelukkig zijn ze gemakkelijk te behandelen.

Couperose

Wat is couperose?

Bij couperose is een netwerk van verwijde of gesprongen adertjes zichtbaar in het gezicht. De vaatwanden zijn zwakker geworden waardoor vaatjes kunnen verwijden en zichtbaar worden op de huid. Daarnaast wordt de huid dunner als we ouder worden en zijn verwijde vaatjes sneller zichtbaar. Bij licht huidtypen worden verwijde vaatjes vaker gezien. Het ontstaan van couperose is vaak erfelijk bepaald  maar kan ook worden veroorzaakt door andere factoren zoals:

  • Overmatige zonblootstelling

  • Roken

  • Bepaalde medicatie, zoals bloedverdunners

  • Zwangerschap

Vaak is bij couperose een  netwerk van gesprongen adertjes zichtbaar maar er kan ook een blijvende algehele roodheid zichtbaar zijn waarbij de gesprongen adertjes zelf niet goed zichtbaar zijn. 

Verschillende soorten gesprongen adertjes

Naast couperose bestaan er ook andere indicaties waarbij  bloedvaatjes zijn verwijd.  Hieronder lees je meer over de meest voorkomende huidproblemen die goed behandelbaar zijn en waarbij verwijde vaatjes de oorzaak zijn. 

Rosacea

Bij rosacea is vaak couperose zichtbaar. Daarnaast is de huidbarrière verstoord en zijn er vaak puistjes, bultjes of een geïrriteerde huid zichtbaar. De huid wordt snel rood en kan branderig aanvoelen. Rosacea een chronische huidafwijking waarvan de symptomen met de juiste behandelingen en producten goed behandeld kan worden. Lees hier meer over rosacea »

Spider Naevus

Een spider naevus wordt ook wel een spinnetje of spinnenkopje genoemd. Bij deze gesprongen adertjes is centraal een rood bultje zichtbaar met dunne rode vaatjes er om heen (de pootjes van de spin). Deze spinnenkopjes kunnen op alle leeftijden voorkomen. Ze worden het meeste gezien in het gezicht, decolleté, hals en handruggen maar kunnen overal op het lichaam voorkomen. Een spider naevus kan spontaan ontstaan maar zal niet meer vanzelf verdwijnen, behalve soms bij jonge kinderen. 

Angiomen

Deze bolvormige , rode bultjes worden ook wel kersenwratjes genoemd. Angiomen ontstaan vanaf tienerleeftijd. Bijna iedereen van 50+ heeft wel één of meerdere angiomen. Angiomen worden het meeste gezien op de romp. 

rosacea op wangen en kin

Behandelmogelijkheden couperose

Couperose en andere verwijde vaatjes kunnen goed behandeld worden door middel van IPL. Tijdens de behandeling worden de gesprongen adertjes beschadigd door hitte.

De rode bloedcellen absorberen de energie van de lichtpuls waardoor warmte in het bloedvat ontstaat. Hierdoor zullen eiwitten in het bloedvat opwarmen en stollen waardoor de vaatwanden aan elkaar gaan verkleven. Het lichaam ruimt deze bloedvaatjes op en ze zullen niet meer zichtbaar zijn op de huid. Afhankelijk van de ernst van de couperose, zijn 1 tot 3 behandelingen nodig met een tussenpose van 4 tot 6 weken. Mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van couperose zullen mogelijk in de loop van de tijd weer nieuwe verwijde vaatjes kunnen ontwikkelen, welke weer opnieuw behandeld kunnen worden. 

Huidtherapeut voert laserbehandeling uit

Voor en na foto's couperose en verwijde vaatjes

Veelgestelde vragen

Jouw huid verdient een
professionele behandeling

Ga voor een persoonlijk behandelplan op maat van een ervaren en gediplomeerde huidtherapeut.

Gratis eerste consult!

bottom of page