
Hoe ontstaat een litteken?
Onze huid is heel goed in staat zichzelf te herstellen na een huidbeschadiging. De huid wil zich zo snel mogelijk herstellen als deze beschadigd is. Bij een oppervlakkige verwonding kan de huid dit heel goed zonder littekens te vormen. Bij een diepere verwonding trekt de huid als het ware vanuit de randen naar elkaar toe om zo snel mogelijk te sluiten. Er wordt bindweefsel aangemaakt waardoor een litteken achterblijft. In eerste instantie zal het litteken roder en meer gezwollen zijn. In de loop der maanden wordt een litteken minder rood en vlakker. Het duurt ongeveer een jaar tot 1,5 jaar voordat het litteken zijn vaste vorm aanhoudt. Desalniettemin adviseren wij om een litteken zo snel mogelijk te behandelen. Hierdoor kunnen we zorgen dat een litteken 'beter' bindweefsel aanmaakt waardoor deze uiteindelijk mooier hersteld.
Verschillende soorten littekens
Niet elke huid maakt het zelfde soort littekenweefsel aan. Daarnaast zijn er verschillende oorzaken voor het ontstaan van littekens. We verdelen littekens onder in de volgende vormen:
Atrofische littekens
Deze littekens zijn vaak wat kleiner en rond van vorm. Ze liggen iets verzonken in de huid als een deukje of een putje. Deze littekens zien we vaak als gevolg van acne of na waterpokken.
Hypertrofische littekens
Bij deze littekens wordt teveel bindweefsel aangemaakt waardoor het litteken verdikt is. Vaak is het litteken ook rood van kleur. Sommige mensen zijn eerder geneigd hypertrofische littekens aan te maken dan anderen.
Keloïd
Hierbij wordt abnormaal veel littekenweefsel aangemaakt. Het littekens is niet alleen verdikt, zoals bij een hypertrofisch litteken maar het litteken treedt ook buiten de grenzen van de verwonding. Keloïd ontstaat vaker bij een donkere huid en op bepaalde locaties zoals het borstbeen en het oor.
Striae
Door het oprekken van de huid in een korte periode, bijvoorbeeld bij een zwangerschap of een groeispurt, kan striae ontstaan. Het zijn lijnen in de huid die qua kleur kunnen verschillen van wit tot vurig rood. De huid is op deze plekken zichtbaar dunner dan de omliggende huid.

Behandelmogelijkheden littekens
Er zijn verschillende behandelopties om littekens te verbeteren. Een litteken verwijderen is helaas niet mogelijk. Maar als een litteken ontsierend is, kunnen we met behandelingen wel zorgen dat het litteken minder opvalt. Zo kunnen we de structuur, de omvang en de kleur van een litteken verbeteren. Bij voorkeur behandelen we zo snel mogelijk omdat we dan een mooier eind resultaat krijgen. In de kliniek worden behandeltechnieken om littekens te verminderen soms gecombineerd. Welke behandeling wordt toegepast, is afhankelijk van het litteken.
Microneedling met de Dermapen4™
Microneedling is een huidbehandeling waarbij microkanaaltjes in de huid worden gemaakt. Hierdoor wordt de productie van 'gezond' collageen gestimuleerd en remmen we de groei van 'litteken' collageen. De littekens kunnen hierdoor gladder worden en de huidskleur kan egaliseren.
Peeling is een effectieve behandelingsoptie om littekens te verminderen. Bij de behandeling van littekens wordt meestal gebruik gemaakt van een TCA peeling. De peeling helpt met het vernieuwen van de huid en zal de aanmaak van collageen stimuleren. De zichtbaarheid van de littekens zal verminderen.
IPL therapie is een geschikte behandelingen om de kleur van littekens te verbeteren. Tijdens deze behandeling worden lichtpulsen gericht op de beschadigde huid. Rode en bruine huidverkleuringen kunnen door de warmte van de behandeling verwijderd of verminderd worden. De huid zal er weer rustiger en egaler uit gaan zien

Producten
Bij Huidkliniek Bilthoven werken wij met producten van Dermaceutic en Renophase. Deze producten bevatten hoge, werkzame ingrediënten en zijn allemaal lucht- en lichtdicht verpakt om de kwaliteit van de producten optimaal te houden. Welke producten voor jou geschikt zijn is afhankelijk van je huidconditie en de behandelingen die we gaan toepassen. Zowel voor onze behandelingen als producten geldt dat we altijd een maatwerkplan maken.
Om de aanmaak van collageen te kunnen stimuleren is het van belang om te zorgen dat er voldoende vitamine C en vitamine A in de huid aanwezig is. Dit zijn de bouwstenen voor de aanmaak van collageen. Wanneer je ittekens laat behandelen zullen producten vaak deze ingrediënten bevatten. Tijdens een gratis intakegesprek zullen we een duidelijk advies geven welke producten voor jouw huid het meest geschikt zijn.
