top of page
Image by Shane

Littekens

Littekens worden veroorzaakt door een beschadiging van de huid. Hoe groter en hoe dieper de beschadiging is, hoe groter de kans op het ontstaan van een litteken. Het ontstaan van littekens kan verschillende oorzaken hebben; bijvoorbeeld door een operatie, een ongeval of door een huidprobleem zoals acne. Littekens kunnen meestal niet volledig verwijderd worden. In veel gevallen kunnen we littekens wel minder laten opvallen. Wil je weten wat wij voor jouw litteken(s) kunnen betekenen? Plan een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Bekijk hier de tarieven voor het behandelen van littekens.    

Hoe ontstaat een litteken?

Onze huid is heel goed in staat zichzelf te herstellen na een huidbeschadiging. De huid wil zich zo snel mogelijk herstellen als deze beschadigd is. Bij een oppervlakkige verwonding kan de huid dit heel goed zonder littekens te vormen. Bij een diepere verwonding trekt de huid als het ware vanuit de randen naar elkaar toe om zo snel mogelijk te sluiten. Er wordt bindweefsel aangemaakt waardoor een litteken achterblijft. In eerste instantie zal het litteken roder en meer gezwollen zijn. In de loop der maanden wordt een litteken minder rood en vlakker. Het duurt ongeveer een jaar tot 1,5 jaar voordat het litteken zijn vaste vorm aanhoudt. Desalniettemin adviseren wij om een litteken zo snel mogelijk te behandelen. Hierdoor kunnen we zorgen dat een litteken 'beter' bindweefsel aanmaakt waardoor deze uiteindelijk mooier hersteld.    

Welke soorten littekens bestaan er?

Niet elke huid maakt het zelfde soort littekenweefsel aan. Daarnaast zijn er verschillende oorzaken voor het ontstaan van littekens. We verdelen littekens onder in de volgende vormen:

Atrofische littekens

Deze littekens zijn vaak wat kleiner en rond van vorm. Ze liggen iets verzonken in de huid als een deukje of een putje. Deze littekens zien we vaak als gevolg van acne of na waterpokken. 

Hypertrofische littekens

Bij deze littekens wordt teveel bindweefsel aangemaakt waardoor het litteken verdikt is. Vaak is het litteken ook rood van kleur. Sommige mensen zijn eerder geneigd hypertrofische littekens aan te maken dan anderen.

Keloïd   

Hierbij wordt abnormaal veel littekenweefsel aangemaakt. Het littekens is niet alleen verdikt, zoals bij een hypertrofisch litteken maar het littekens treedt ook buiten de grenzen van de verwonding. Keloïd ontstaat vaker bij een donkere huid en op bepaalde locaties zoals het borstbeen en het oor.

Striae

Door het oprekken van de huid in een korte periode, bijvoorbeeld bij een zwangerschap of een groeispurt, kan striae ontstaan. Het zijn lijnen in de huid die qua kleur kunnen verschillen van wit tot vurig rood. De huid is op deze plekken zichtbaar dunner dan de omliggende huid. 

Wat kan Huidkliniek Bilthoven betekenen bij littekens?

Littekens kunnen erg storend zijn. In de meeste gevallen kunnen we littekens niet volledig verwijderen. We kunnen met behandelingen wel zorgen dat veel littekens minder gaan opvallen. Littekens kunnen minder rood worden en gladder van structuur. 

Behandelingen die kunnen worden toegepast bij littekens:

Cosmetology beauty procedure. Young woman skin care. Beautiful female person. Rejuvenation
microneedling.jpg

Producten bij littekens?

Naast een behandeling adviseren wij altijd om thuis producten te gebruiken. Hoewel de meeste producten zelf littekens niet verminderen kunnen ze wel zorgen dat we een betere aanmaak van collageen kunnen stimuleren tijdens de behandelingen. Hierdoor zal je mooiere resultaten behalen. Wij werken met de producten van Dermaceutic. Dermaceutic is een cosmeceutical. De producten bevatten hoge percentages van werkzame ingrediënten zoals vitamine C en retinol. Daarnaast adviseren wij soms om een product met siliconen te gebruiken. Hier is wetenschappelijk bewijs voor dat dit kan helpen een litteken beter te laten herstellen. Welke producten geschikt zijn voor jouw huid wordt besproken tijdens het gratis intakegesprek. Dit is afhankelijk de huidconditie en de behandeling die daarop volgt. 

bottom of page