top of page
Ouderdomsvlekken gezicht

Ouderdomsvlekken komen vooral voor op plekken waar de huid meer wordt blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht en de handen. Ze worden vaak als storend ervaren maar zijn gelukkig makkelijk te verwijderen. 

Ouderdomsvlekken

Wat zijn ouderomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn donker gekleurde pigmentvlekken. De grootte, vorm en kleur kunnen verschillen van groot tot klein en van lichtbruin tot donkerbruin. Ouderdomsvlekken worden vooral gezien op lichaamsdelen die meer worden blootgesteld aan de de zon, zoals het gezicht, het decolleté en de handen. En hoewel de naam anders doet vermoeden komen ouderdomsvlekken ook voor op relatief jonge leeftijd. Ouderdomsvlekken worden ook wel levervlekken genoemd of lentigo solaris. Vaak begint de ouderdomsvlek klein en licht en wordt deze in de loop der tijd groter en donkerder. Bij mensen met een lichte huid ontstaan de pigmentvlekken sneller dan bij een meer getinte huid. 

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken ontstaan door de zon. Wanneer een huid teveel zonblootstelling heeft gehad, stapelen pigmentcellen zich op in de bovenste huidlagen en ontstaat er een pigmentvlek. Het teveel aan zonblootstelling kan ook jaren geleden zijn en zich pas op latere leeftijd uiten op de huid.  Ook erfelijkheid speelt een rol in het ontstaan van ouderdomsvlekken. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van pigmentvlekken. Mensen met een licht huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van ouderdomsvlekken omdat deze huiden van nature minder goed kunnen beschermen tegen de zon. 

pigmentvlekken handen

Behandelmogelijkheden pigmentvlekken

Ouderdomsvlekken zitten meestal in de oppervlakkige huidlagen. Daardoor zijn ze vaak goed te behandelen. In veel gevallen kunnen we ouderdomsvlekken helemaal verwijderen of sterk verminderen. 

Behandelingen die worden toegepast bij pigment zijn:​

Huidtherapeut voert laserbehandeling uit

Producten tegen ouderdomsvlekken

Naast een behandeling adviseren wij altijd om thuis producten te gebruiken. Producten kunnen vooral helpen in het voorkomen van ouderdomsvlekken. Wij werken met de producten van Dermaceutic en Renopase. Dermaceutic en Renopahse zijn cosmeceuticals. De producten bevatten hoge percentages van werkzame ingrediënten zoals vitamine C, glycolzuur, kojic en arbutin. Deze ingrediënten zijn onmisbaar om pigmentvlekken te verminderen. Uiteraard is het gebruik van een zonbescherming met hoge beschermingsfactor onmisbaar bij het voorkomen van pigmentvlekken. Welke producten geschikt zijn voor jouw huid wordt besproken tijdens het gratis intakegesprek. Dit is afhankelijk van het soort pigment, de huidconditie en de behandeling die daarop volgt. 

Sunblock-small.png

Voor en na foto's pigmentvlekken verwijderen

Veelgestelde vragen

Jouw huid verdient een
professionele behandeling

Ga voor een persoonlijk behandelplan op maat van een ervaren en gediplomeerde huidtherapeut.

Gratis eerste consult!

bottom of page