top of page
acne in het gezicht

Heb je last van puistjes, mee-eters, of ontstekingen? Acne is een vervelende, veel voorkomende huidaandoening. Wij helpen je acne onder controle te krijgen. 
 

Acne

Wat is acne?

Bij acne is er sprake van verstoppingen en ontstekingen van de talgklieren in de huid.  Dit uit zich op de huid als puistjes, mee-eters en rode ontstekingenAcne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen.. Hoewel acne vaak gerelateerd worden aan de puberteit zien we ook bij volwassenen regelmatig acne ontstaan. Acne komt vaak voor in het gezicht, op de borst en decolleté en op de rug. Op deze plekken bevinden meer talgklieren in de huid. 

Acne ontstaat door een combinatie van factoren:

  • De talgproductie is verhoogd.

  • De hoornlaag (bovenste huidlaag) bevat een opeenstapeling van dode huidcellen waardoor talgklieren sneller worden afgesloten.

  • Toegenomen hoeveelheid van de C. acnes bacterie in de huid

Deze factoren, die tot acne kunnen leiden, kunnen door verschillende oorzaken worden beïnvloed:

  • Hormonen

  • Voeding 

  • Stress

  • Overmatige zonblootstelling

  • Onjuist productgebruik

  • Medicatie

Verschillende soorten acne

De ene acne is de ander acne niet. We acne onderverdelen in verschillende soorten. De meest voorkomende soorten acne zijn:

Acne vulgaris

Dit is de meest voorkomende vorm van acne. Acne vulgaris staat beter bekend als jeugdpuistjes. Deze vorm van acne ontstaat meestal in de puberteit. Zo'n 85% van de pubers heeft in meer of mindere mate wel eens last van puistjes. 

Acne tarda

Acne tarda wordt gezien op volwassen leeftijd, vanaf 25 jaar. De puistjes, ontstekingen, mee-eters en verstoppingen ontstaan met name rondom de mond en de kaaklijn. Door hormonale schommelingen kan het acne toenemen. 

Acne comedonica

Bij deze vorm van acne zien we vooral mee-eters en talgophopingen. Deze zijn zichtbaar als zwarte puntjes of witte bultjes onder de huid. Er zijn meestal weinig tot geen ontstekingen aanwezig in de huid. Deze vorm van acne kan op alle leeftijden voorkomen en wordt met name gezien in het gezicht, borst en rug. 

Acne conglobata

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne die vaak gepaard gaat met grote, pijnlijke onderhuidse ontstekingen. De acne kan gedurende een lange periode blijven zitten en kan blijvende littekens veroorzaken. Meestal is medicatie via de arts nodig om het acne onder controle te krijgen. 

Acne excoriee des jeunes filles

In dit geval is er vaak maar een minimaal acne aanwezig op de huid. Er ontstaan plekjes door regelmatig, bewust of onbewust, krabben aan de huid. 

acne in gezicht man

Behandelmogelijkheden acne

Acne ontstaat door een combinatie van factoren, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Tijdens een acnebehandeling proberen we invloed uit te oefenen op al deze factoren zodat de huid gladder wordt en de kans op het ontstaan van nieuwe acne kleiner is. Dit kan op verschillende manieren. De technieken die we gebruiken worden ook veelal gecombineerd tijdens een acnebehandeling.

Dieptereiniging

Tijdens de dieptereiniging worden onzuiverheden, zoals puistjes en mee-eters, handmatig verwijderd. Door talg tijdig te verwijderen voorkom je dat er grote ontstekingen ontstaan. Het is erg belangrijk om dit op een juiste manier te doen omdat verkeerd verwijderen van puistjes juist littekens kan achterlaten. Daarom adviseren om puistjes zelf niet uit te drukken om littekens te voorkomen.

Medische peelings

Tijdens een acnebehandeling wordt ook vaak een peeling toegepast. Een peeling zorgt voor het vernieuwen van de huid, waardoor de bovenste huidlaag dunner wordt en het talg minder snel ophoopt in de poriën. Daarnaast kunnen we met de juiste peeling er zoor zorgen dat de talgproductie remt. Wij werken bij Huidkliniek Bilthoven met veel verschillende peelings. Per behandeling wordt de juiste peeling op je huid afgestemd. 

Microneedling

Door middel van microneedling kunnen we actieve ingrediënten in de huid brengen die kunnen helpen de talgproductie te verminderen en het vernieuwingsproces van de huid te versnellen. Daarnaast is restacne en acnelittekens heel goed te behandelen met microneedling. Bij heel actief acne is microneedling geen geschikte behandeling. 

Producten bij acne

Wanneer je bij ons komt om acne te verminderen zullen we ook adviseren om thuis de juiste producten te gebruiken. Hierdoor zal je acne namelijk veel sneller onder controle kunnen krijgen en minder behandelingen nodig hebben. Wij werken met producten van Dermaceutic en Renophase.  Deze producten zijn cosmeceuticals. De producten bevatten hoge percentages van werkzame ingrediënten zoals vitamine C, glycolzuur, retinol en salicylzuur. Deze ingrediënten zijn onmisbaar om acne te verminderen. Welke producten geschikt zijn voor jouw huid wordt besproken tijdens het gratis intakegesprek. Dit is afhankelijk de huidconditie en de behandeling die daarop volgt.  

Foamer 15 producten Dermaceutic

Voor en na foto's acnebehandeling

Veelgestelde vragen

Jouw huid verdient een
professionele behandeling

Ga voor een persoonlijk behandelplan op maat van een ervaren en gediplomeerde huidtherapeut.

Gratis eerste consult!

bottom of page