top of page
Laserbehandeling

Overbeharing

Ongewenste haargroei is heel vervelend. Dit kan voorkomen op plekken van het lichaam waar van nature haargroei voorkomt, zoals de oksels en de schaamstreek. Maar je kan ook last hebben van overmatige haargroei, zoals haargroei in het gezicht bij vrouwen of op de rug bij mannen. Er kunnen ook medische redenen zijn om haargroei te verwijderen, wanneer de haargroei bijvoorbeeld ontstekingen veroorzaakt. Wat de reden ook is, gelukkig is het mogelijk de haren permanent te verwijderen d.m.v. laser of IPL. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan een gratis en vrijblijvend intakegesprekBekijk hier de tarieven voor het behandelen van overbeharing.

Welke vormen van ongewenste haargroei zijn er?

Ieder mens heeft haargroei op het lichaam. Een groot deel van deze haartjes zijn dunne, zachte donshaartjes. Het andere deel zijn dikkere, stuggere haren en deze worden vaker als ongewenste ervaren. Hoeveel haren we hebben, is erfelijk bepaald en kan worden bepaald door onze hormonen. Haren kunnen vervelend zijn vanuit cosmetische oogpunt. Scheren geeft vaak irritatie en veroorzaakt harde stoppels. Definitief ontharen is dan een betere oplossing. Haren kunnen ook om medische redenen worden verwijderd, wanneer een vrouw bijvoorbeeld overmatige haargroei produceert of wanneer de haren ontstekingen veroorzaken op de huid. Bij de volgende aandoeningen kunnen haren definitief worden verwijderd vanuit medische overwegingen:

 

Hirsutisme

Deze vorm van overbeharing komt voor bij vrouwen. Als een mannelijk beharingspatroon wordt gezien bij een vrouw spreken we van hirsutisme. Dit kan haargroei zijn in het gezicht maar kan ook voorkomen op het lichaam, zoals de borsten, buik of benen. Vrouwen met PCOS (polycysteus ovarium syndroom) hebben vaak te maken met hirsutisme. Er is niet vastgesteld wanneer er sprake is van normale beharing of overbeharing. Dit is een persoonlijke opvatting. In de huidige maatschappij wordt overbeharing bij vrouwen beschouwd als 'onaantrekkelijk' en zullen veel vrouwen deze haren willen verwijderen. 

 

Hypertrichose

Hypertrichose komt voor bij mannen en vrouwen. Bij deze vorm ontstaat meer haargroei dan normaal is, op een willekeurig plek op het lichaam. Een voorbeeld hiervan is haargroei op de onderrug. Soms is deze vorm van haargroei aangeboren maar ontstaat ook vaak op latere leeftijd. De haargroei kan ontsierlijk zijn en reden om te verwijderen. 

Scheerirritatie

Door het verwijderen van haren met een scheermesje of scheerapparaat kan scheerirritatie ontstaan. De huid raakt geïrriteerd en er kunnen roodheden, puistjes en bultjes ontstaan. Scheerirritatie kan worden voorkomen door te stoppen of te minderen met scheren. Omdat mensen de haren vaak toch verwijderd willen hebben is definitief ontharing d.m.v. laser of IPL een geschikte optie. 

Pseudofolliculitis barbae

Bij mannen kunnen ingegroeide haren in de baardstreek ontstaan. Dit gaat vaak gepaard met bultjes, puistjes, irritatie en in ernstige gevallen kan zelfs littekenvorming ontstaan. Door haren in dit gebied definitief te verwijderen kunnen ingegroeide haren niet meer ontstaan. 

Hidradenitis supperativa

Hidradenitis supperativa wordt ook wel acne inversa genoemd. Er is een chronische ontsteking van de huid die veelal wordt gezien in de oksels en de liezen. Er ontstaan meestal grote, onderhuidse ontstekingen die soms tot littekens kunnen leiden. Vrouwen krijgen hier vaker mee te maken dan mannen en meestal ontstaat de aandoening tijdens of na de puberteit. Naast ontstekingen van haarzakjes zijn bij hidradenitis supperativa ook de talgklier en soms de zweetklieren ontstoken. Door het definitief verwijderen van de haren wordt de kans op het ontstaan van ontstekingen verminderd. 

Wat kan Huidkliniek Bilthoven betekenen bij overbeharing?

Ongewenste haargroei kan goed behandeld worden door middel van IPL. Tijdens de behandeling worden de haarzakjes beschadigd door hitte. Het pigment in de haren absorbeert de energie van de lichtpuls en zet zich om in warmte. Door het haarzakje voldoende te beschadigen wordt nieuwe haargroei onmogelijk gemaakt. Deze techniek kan alleen worden toegepast bij donker gekleurde haren. Witte, grijze en rossige haren kunnen niet behandeld worden met laser of IPL. Gemiddeld zijn 8 tot 10 behandelingen nodig om zo'n 80% van de haren te verwijderen. Haren die overblijven zijn meestal te dun of te licht om te verwijderen met laser of IPL. 

Voorbereiding en na de behandeling

Om haren te verwijderen d.m.v. laser of IPL is het van belang dat haren 4 weken voor de behandeling niet worden verwijderd door te epileren, harsen of waxen. De haren mogen wel geschoren worden, maar op de dag van de behandeling vragen wij om in ieder geval kleine stoppeltjes zichtbaar te laten zijn zodat de haargroei goed beoordeeld kan worden voorafgaand aan behandeling. Tijdens de behandeling, mag de huid die behandeld wordt niet zongebruind zijn. 

Na de behandeling kan de huid enkele uren wat roder van kleur zijn. Na ongeveer 2 weken zullen de haren vanzelf uitvallen. De haren mogen ook nu, niet worden geëpileerd of gewaxt. De haren mogen wel worden geschoren. Na de behandeling kan je je dagelijkse bezigheden weer hervatten. Je mag douchen en sporten. Het is wel van belang om voorzichtig te zijn met de zon en de behandelde huid goed te beschermen tegen de zon tot de volgende behandeling. 

bottom of page