top of page
rosacea op wangen en kin

Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij rode verkleuringen in het gezicht ontstaan die gepaard kunnen gaan puistjes en ontstekingen. Wij helpen je om rosacea onder controle te krijgen.

Rosacea

Wat is rosacea?

​Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht, vooral op de neus en de wangen. Het kenmerkt zich door rode verkleuring, geïrriteerde, branderige huid en soms ontstaan er kleine puistjes. In ernstige gevallen kan er ook vervorming van de huid zichtbaar zijn. 

 

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Er zijn meerder onderzoeken gedaan maar een exacte oorzaak is nooit beschreven. Rosacea ontstaat vaak tussen het 30ste en 50ste levensjaar. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als rosacea eenmaal bestaat zijn er verschillende factoren die het kunnen verergeren. De meest voorkomende factoren zijn:

  • Hormonen, vooral vrouwen ervaren dit tijdens een verandering van de hormonen, bijvoorbeeld de overgang. 

  • Voeding en alcohol, vooral gekruid eten

  • Temperatuurswisselingen, vooral de overgang van kou naar warmte laat rosacea opvlammen

  • Stress

Verschillende stadia

​Rosacea is onder te verdelen in 4 stadia. Type 1, 2 en 3 zijn goed behandelbaar door de huidtherapeut. Stadium 4 moet worden behandeld door de oogarts. 

Stadium I: Mild

In het eerste stadium worden vooral verwijde bloedvaatjes gezien, ook wel couperose genoemd. Daarnaast kunnen af en toe kleine puistjes en ontstekingen ontstaan. 

Stadium II: Matig

In het tweede stadium zien we dezelfde klachten als in het eerste stadium alleen kunnen hier ook grotere ontstekingen ontstaan. Ook kan de structuur van de huid wat grover gaan worden. 

Stadium III: Ernstig

In dit stadium is permanente roodheid aanwezig met grote ontstekingen. De structuur van de huid is grof en de huid kan zelfs vervormen. 

Stadium IV: Ogen

In stadium IV ontstaat rosacea in de ogen. De ogen zijn droog en geïrriteerd en er ontstaat vaak zwelling van de oogleden. In dit stadium moet rosacea behandeld worden door een oogarts. 

Behandelmogelijkheden rosacea

Rosacea kunnen we vanwege de chronische aard niet genezen. We kunnen wel zorgen dat de huidbarrière sterker wordt waardoor de huid minder gevoelig is voor externe invloeden. De huid wordt minder rood en zal minder ontstekingen vertonen. Verwijde bloedvaatjes kunnen verwijderd worden door middel van IPL

IPL

Verwijde vaatjes en roodheden kunnen goed behandeld worden door middel van IPL. Tijdens de behandeling worden de gesprongen adertjes beschadigd door hitte.

De rode bloedcellen absorberen de energie van de lichtpuls waardoor warmte in het bloedvat ontstaat. Hierdoor zullen eiwitten in het bloedvat opwarmen en stollen waardoor de vaatwanden aan elkaar gaan verkleven. Het lichaam ruimt deze bloedvaatjes op en ze zullen niet meer zichtbaar zijn op de huid. Afhankelijk van de ernst, zijn 1 tot 3 behandelingen nodig met een tussenpose van 4 tot 6 weken. Bij rosacea zien we vaak een gevoeligheid voor het ontwikkelen van couperose. In de loop van de tijd kunnen weer nieuwe verwijde vaatjes ontwikkelen, welke weer opnieuw behandeld kunnen worden. 

Microneedling

Door middel van microneedling kunnen we actieve ingrediënten in de huid brengen die kunnen helpen de huidbarrière te versterken.  De huid raakt hierdoor minder snel geïrriteerd en de structuur van de huid wordt gladder. Ook kunnen opvlammingen van roodheid minder vaak en minder heftig voorkomen en kan de huid minder branderig aan gaan voelen. 

 

Dieptereiniging

Tijdens de dieptereiniging worden onzuiverheden, zoals de kleine puistjes of grotere ontstekingen, handmatig verwijderd. Door ontstekingsmateriaal tijdig te verwijderen, kan je een grotere ontsteking voorkomen. Het is erg belangrijk om dit op een juiste manier te doen omdat verkeerd verwijderen van onzuiverheden juist littekens kan achterlaten. Daarom adviseren om puistjes zelf niet uit te drukken om littekens te voorkomen. Een dieptereiniging wordt vaak gecombineerd met een behandeling microneedling en/of een medische peeling.

 

Medische peelings

Een peeling klinkt bij rosacea vaak niet goed maar er zijn veel verschillende peelings. Het is erg belangrijk om de juiste peeling toe te passen bij een huid, zeker wanneer het een heel gevoelige huid zoals bij rosacea betreft.  Bij rosacea wordt meestal gebruik gemaakt van een milde peeling en kan juist helpen de huid weer te herstellen.  Een peeling zorgt voor het vernieuwen van de huid. Wij werken bij Huidkliniek Bilthoven met veel verschillende peelings. Per behandeling wordt de juiste peeling op je huid afgestemd.

Producten bij rosacea

Wanneer je bij ons komt om roasacea te verminderen zullen we ook adviseren om thuis de juiste producten te gebruiken. Hierdoor zal je rosacea namelijk veel sneller onder controle kunnen krijgen en minder behandelingen nodig hebben, omdat de huidbarrière wordt versterkt. Wij werken met producten van Dermaceutic en Renophase.  Deze producten zijn cosmeceuticals. De producten bevatten hoge percentages van werkzame ingrediënten. Welke producten geschikt zijn voor jouw huid wordt besproken tijdens het gratis intakegesprek. Dit is afhankelijk de huidconditie en de behandeling die daarop volgt.  

REPAIR Crème L-

Voor en na foto's rosacea

Veelgestelde vragen

Jouw huid verdient een
professionele behandeling

Ga voor een persoonlijk behandelplan op maat van een ervaren en gediplomeerde huidtherapeut.

Gratis eerste consult!

bottom of page