top of page
Zoeken

Hoe chemisch is een chemische peeling?


Een chemische peeling? Is dat wel goed voor je huid? Iets chemisch er op smeren?' Die vraag krijg ik regelmatig als ik een chemische peeling adviseer. De naam is enigszins misleidend. Want het product zelf is helemaal niet chemisch. Sterker nog, de meeste zuren in peelings worden verkregen uit natuurlijke producten zoals zuren uit groente of fruit, planten of melk. De naam chemische peeling verteld iets over het proces dat plaats vindt in de huid tijdens het gebruik van een peeling. Er ontstaat namelijk en chemische reactie in de huid. Dus een chemische peeling is eigenlijk helemaal niet zo chemisch als de naam doet denken.


Wat doet een chemische peeling?

De zuren in een chemische peeling zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten. Hierdoor wordt de huid zichtbaar gladder en stralender. Er bestaan veel verschillende zuren met elk hun eigen unieke eigenschappen. Zo zijn sommige chemische peelings in staat om talg te verminderen bij acne of om de huid beter te hydrateren. Ook kunnen pigmentvlekken worden verwijderd met de juiste zuren en kunnen we collageenaanmaak stimuleren om rimpels en lijntjes te verminderen. De ene chemische peeling is de andere dus niet. Voor (bijna) ieder huidtype bestaat er een geschikte chemische peeling. Tijdens een behandeling wordt de peeling afgestemd op jouw huidconditie en de behoeftes van jouw huid.


Ga je altijd vervellen na een chemische peeling?

Elke peeling heeft zijn eigen zijn eigen unieke eigenschappen en zo is de ene peeling ook sterker dan de andere peeling. Een peeling zorgt altijd voor exfoliatie, het los laten van dode huidcellen. Bij milde peels merk je hier niets tot weinig van. Je kan dan de dagen na de behandeling gewoon je dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar na een aantal dagen zal je huid wel frisser ogen. Deze peelings worden ook wel ‘lunchtime peels’ genoemd.


Andere peels, zoals een TCA peeling, gaan dieper in de huid en zorgen ook voor meer schilfering in de dagen na de behandeling. In sommige gevallen kan dit tot 10 dagen aanhouden maar bij de meeste peelings is de huid na 4 á 5 dagen weer hersteld.


Welke chemische peelings bestaan er?

Er bestaan een heleboel chemische peelings maar dit zijn denk ik wel de meest voorkomende en bekende:

• Glycolzuur

• Salicylzuur

• Trichloorazijnzuur (TCA)

• Melkzuur


Zelf werk ik ook graag met amandelzuur, retinol en de jessner peel. Die laatste is een combinatie van salicylzuur, melkzuur en resorcinol en werkt heel goed bij actief acne.


Welke huidproblemen kan je behandelen met een chemische peeling?

Omdat er zoveel verschillende peelings bestaan met elk zijn eigen eigenschappen, kan je ook veel verschillende indicaties behandelen met een chemische peeling. Mits de juiste chemische peeling wordt gebruikt natuurlijk. Indicaties die je kan behandelen met een chemische peeling zijn:


Welke chemische peeling is geschikt voor jou

Dat bepalen we tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Niet iedereen met acne of pigmentvlekken heeft dezelfde peeling nodig. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met je huidtype en huidconditie. Wil je weten hoe we jou kunnen helpen? Maak een afspraak online of neem telefonisch of via de e-mail contact met ons op.
8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page