top of page
Zoeken

Het beste menu tegen rimpelsEen crème die rimpels helemaal verwijderd? Een behandeling die in één keer je rimpels weg haalt? If it is to good to be true, it's to good to be true! Helaas, maar waar. Om rimpels en lijntjes te verminderen is er meer nodig dan dat. Beginnend met het dagelijks smeren van zonnebrandcrème, goede ingrediënten in je huidverzorging en een gezonde leefstijl.


Het ontstaan van rimpels


Het ontstaan van rimpels heeft verschillende oorzaken. Op het intrinsieke deel heb je geen invloed. Dit ontstaat bijvoorbeeld door genetische aanleg en hormonen. Dit proces begint rond je 25ste. Collageen en elastine, eiwitten die onze huid elastisch en stevig houden, nemen af vanaf deze leeftijd. De huid wordt langzaam dunner en minder stevig waardoor lijntjes en rimpels kunnen ontstaan.


Maar rimpels ontstaan ook door extrinsieke factor en hier heb je zelf veel invloed op. Extrinsieke factoren zijn invloeden van buitenaf die rimpels veroorzaken. Je kan hierbij denken aan stress, een ongezonde leefstijl en roken. Maar met stip op nummer 1 staat zonblootstelling! In een andere blog zal ik hier dieper op ingaan.


Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel rimpels en lijntjes door extrinsieke factoren nog wel te verminderen zijn, blijft voorkomen natuurlijk beter dan genezen. 90% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Met name UV-a straling veroorzaakt huidveroudering. Anders dan UV-b straling, geeft een teveel UV-a straling geen directe waarschuwing zoals roodheid (verbranding). Daarnaast is UV-a straling altijd aanwezig en veranderd niet met de seizoenen. Het komt met gemak door glas of een dik wolkendek heen dus we kunnen wel stellen dat UV-a straling altijd aanwezig is op de dag. Hoewel je in het najaar niet zomaar verbrand door de zon geeft deze wel schade in de huid en veroorzaakt tekenen van huidveroudering zoals rimpels, lijntjes en pigmentvlekken. Je allerbeste antirimpelcrème is dus je zonnebrandcrème. Kies dan wel altijd voor zonnebrandcrème met een UV-b én een UV-a filter. Zorg dat je zonnebrandcrème een hoge filter heeft; minimaal SPF30.


De juiste huidverzorging


Wat is dat nou eigenlijk; de juiste huidverzorging? Er is zoveel op de markt. Een goed product voldoet aan een aantal eisen:

  1. De werkzame stoffen moeten voldoende aanwezig zijn in een product om te kunnen doen wat ze beloven. Hoger is niet altijd beter maar te weinig is ook geen goed idee.

  2. Een product moet goed geformuleerd zijn om het werkzame ingrediënten in de huidlaag te krijgen waar het zijn werk moet doen.

  3. Veel ingrediënten zijn instabiel en zullen bij blootstelling aan licht en lucht snel zijn werkzaamheid verliezen. Crèmes in potjes zullen dus niet vaak doen wat ze beloven. Zorg dat een product licht- en luchtdicht is verpakt.

Met deze informatie blijft het nog steeds lastig om goede huidverzorging uit te zoeken maar er zijn wel veel merken die afvallen als je rekening houd met het bovenstaande.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren welke producten geschikt zijn voor jouw huid. Dit verschilt per persoon. Een aantal ingrediënten die veel worden gebruikt tegen rimpels zijn:

  • Vitamine A (retinol)

  • Vitamine C (antioxidant)

  • Vitamine E (antioxidant)

Daarnaast zijn er nog veel ondersteunende producten die kunnen worden gebruikt tegen rimpels zoals een goede reiniging en exfoliant. Wil je advies welke producten geschikt zijn bij jouw huid? In onze kliniek geven we je graag gratis en vrijblijvend advies.Een gezonde leefstijl


Na zonblootstelling staat roken op nummer 2 als grote boosdoener om rimpels te krijgen. Roken veroorzaakt niet alleen rimpels (vooral rondom de mond, de zogenaamde rokerslijntjes) maar zorgt ook voor een slechte doorbloeding waardoor de huid er dof en vaal uitziet. Ook veelvuldig alcoholgebruik en snelle suikers in voedingsstoffen veroorzaken sneller rimpels. Zorg voor een gezond voedingspatroon en drink voldoende water. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk stress en weinig slaap.


Behandeling tegen rimpels


Uiteindelijk zijn er ook verschillende behandelingen om rimpels te verwijderen of verminderen. Dit kan door een behandeling met injectables zoals fillers of botox maar er zijn ook voldoende behandeling tegen rimpels zonder botox of fillers. Denk hierbij aan laser, microneedling, peelings en skinboosters.


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page