top of page
Zoeken

Gids voor acne littekens verwijderen: wat moet je weten

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2023


Last van acne gehad en heeft dit storende littekens veroorzaakt? Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die bij veel mensen voorkomt. Hoewel acne vaak (vanzelf) verdwijnt, kan het in sommige gevallen leiden tot blijvende littekens. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van acne littekens en resulteren in een egale, gezonde huid. Hier, in deze gids, ontdek je alles wat je moet weten over het verwijderen van acne littekens en de verschillende behandelingsopties.


Hoe ontstaan acne littekens?

Acne ontstaat wanneer de poriën in de huid verstopt raken door talg, wat kan leiden tot ontstekingen en puistjes. Als deze ontstekingen dieper in de huid doordringen, kan het de gezonde huid beschadigen en littekens achterlaten. Ook door uitdrukken van of pulken aan puistjes kan de huid dusdanig beschadigen waardoor er littekens achter kunnen blijven. Er zijn twee soorten acne littekens: putjes of deukjes en verkleuring.


Putjes of deukjes, ook wel atrofische littekens genoemd, zijn littekens die ontstaan wanneer er weefselverlies ontstaat in de huid. We zien dit het meeste gebeuren wanneer het lichaam niet genoeg collageen aanmaakt om de beschadigde huid te herstellen. De putjes kunnen oppervlakkig of diep zijn en veroorzaken een onregelmatige huid.


Verkleuring, ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie genoemd, is een ander type acne litteken. Deze littekens ontstaan wanneer er een overproductie van melanine is in de huid, wat leidt tot donkere of rode vlekken of verkleuringen op de huid.


Behandelingsopties voor acne littekens verwijderen

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om acne littekens te verwijderen. Het doel is om de textuur en kleur van de huid te verbeteren en de zichtbaarheid van littekens te verminderen.


Microneedling is een huidbehandeling waarbij microkanaaltjes in de huid worden gemaakt. De huid gaat zichzelf herstellen en vernieuwen en hierdoor wordt de productie van collageen en elastine gestimuleerd. De behandeling helpt bij het verminderen van de zichtbaarheid van littekens en het verbeteren van de kleur en textuur van de huid.


Peeling is een zeer effectieve behandelingsoptie om acne littekens te verminderen. Er bestaan veel soorten peelings maar bij het behandelen van acne littekens wordt meestal een TCA peeling gebruikt. Tijdens de behandeling wordt een TCA peeling op de huid aangebracht om de bovenste laag van de huid te verwijderen. Hierdoor wordt de groei van nieuwe huidcellen en collageenaanmaak gestimuleerd en kan de zichtbaarheid van littekens verminderen. De huid heeft enkele dagen nodig om te herstellen na een TCA peeling. Hoe lang dit is, is afhankelijke van de intensiteit van de peeling.


IPL behandeling

IPL is een effectieve behandeling om rode en bruine acne littekens te verminderen of verwijderen. Tijdens de behandeling worden lichtpulsen gericht op de huid waar de acne littekens zich bevinden. Rode en bruine huidverkleuringen kunnen door de warmte van de IPL worden verwijderd of verminderd. Afhankelijk van de ernst van de littekens kunnen meerdere behandelingen nodig zijn voor het gewenste resultaat.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een behandeling?

Bij het kiezen van een behandeling om acne littekens te verwijderen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, zoals de ernst van de littekens, je huidtype, je persoonlijke voorkeur, de kosten en mogelijke vergoedingen bij zorgverzekeraars.


Sommige behandelingen zijn intenser dan andere en hebben een langere hersteltijd nodig. Het is belangrijk om te onthouden dat het verwijderen van acne littekens tijd en geduld vergt, en dat er geen snelle oplossing bestaat. Om acne littekens te verminderen is het noodzakelijk om collageenaanmaak te stimuleren. Het effect hiervan is pas 3 maanden na behandeling zichtbaar op de huid.


Het is essentieel om te overleggen met een ervaren huidtherapeut voordat je een behandeling kiest, omdat niet alle behandelingen voor iedereen geschikt zijn. Tijdens een gratis intakegesprek adviseren we je graag welke behandeling(en) het meest geschikt is bij jouw huid.


Hoe kun je acne littekens voorkomen?

Het hebben van acne kan erg vervelend zijn en het liefste wil je voorkomen dat je acne littekens krijgt. . Hoewel het voorkomen van acne littekens niet altijd mogelijk is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op littekenvorming te verminderen.


  1. Het is belangrijk om acne zo snel mogelijk te behandelen om verdere ontstekingen en schade aan de huid te voorkomen. Met de juiste huidbehandelingen is dit mogelijk. Kom langs voor een gratis intakegesprek bij de huidtherapeut. We vertellen je graag wat we voor jou kunnen doen.

  2. Hoe lastig het soms is, probeer om niet aan puistjes te krabben of te pulken, want dan kan de ontsteking verergeren en de kans op littekenvorming vergroten. Als je een puistje hebt, laat het dan met rust en wacht tot het vanzelf verdwijnt of kom langs voor een acne behandeling.

  3. Tot slot is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Laat je adviseren door de huidtherapeut welke huidverzorging geschikt is om thuis te gebruiken. Wij werken met producten van Dermaceutic en Renophase. Deze producten bevatten hoge percentages werkzame ingrediënten die kunnen helpen acne en acne littekens te voorkomen.

Kies voor een professionele behandeling

Acne littekens kunnen een negatieve invloed hebben op je zelfvertrouwen, maar er zijn verschillende effectieve behandelopties beschikbaar om acne littekens te verminderen en een gezonde, egale huid te krijgen.


Het is belangrijk om te overleggen met een ervaren huidtherapeut voordat je een behandeling kiest. Ook helpt de huidtherapeut om je realistische verwachtingen te geven over het proces en het resultaat. Door goede huidverzorging en tijdige behandeling van acne kun je ook de kans op acne littekens verminderen.


Gratis intakegesprek

Op zoek naar professionele behandeling voor het verwijderen van acne littekens? Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek bij huidtherapeut Ingeborg!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page