top of page
Laserbehandeling

Vaatverwijdingen

Als vaatjes in het gezicht (of elders op het lichaam) verwijden, kan dit een blijvende rode verkleuring geven op de huid. Dit kan plaatselijk ontstaan of op een groter gebied. Meestal kan dit geen kwaad maar het kan wel cosmetisch storend zijn.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om verwijde vaatjes te verwijderen met IPL. Wil je weten wat wij hierin voor jou kunnen betekenen?
Plan een gratis en vrijblijvend intakegesprekBekijk hier de tarieven voor het behandelen van verwijde vaatjes.

Hoe ontstaan roodheden?

In ons lichaam hebben we duizenden bloedvaatjes. Als de wanden van een bloedvat zwakker worden kan een bloedvat verwijden en dit is zichtbaar op de huid. Daarnaast wordt de huid ook dunner als we ouder worden en daardoor zijn verwijde vaatjes meer zichtbaar. De verwijde vaatjes zullen niet zelf verdwijnen. Bij lichte huidtypen worden verwijde vaatjes vaker gezien. Het ontstaan van verwijde vaatjes is vaak erfelijk bepaald maar kan ook andere oorzaken hebben zoals:​

  • Overmatige zonblootstelling

  • Roken

  • Bepaalde medicatie, zoals bloedverdunners

  • Zwangerschap

Welke soorten roodheid bestaan er?

Er zijn verschillende soorten roodheid die veroorzaakt worden door verwijde vaatjes. Veel indicaties kunnen goed behandeld worden bij Huidkliniek Bilthoven

Couperose

Bij couperose is een netwerk van verwijde rode en soms blauw/paarse vaatjes zichtbaar op de huid. Meestal worden de vaatjes gezien op de wangen, neus en kin. Bij rosacea wordt ook vaak couperose gezien, alleen gaat deze aandoening vaak ook gepaard met bultjes en puistjes. 

Spider naevus (spinnetje)

Bij een spider naevus is centraal een rood bultje zichtbaar met fijne uitlopende vaatjes naar buiten toe (de pootjes van de spin). Een spider naevus wordt op alle leeftijden gezien. Meestal zitten ze in het gezicht, hals of decolleté maar ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. 

 

Angiomen

Angiomen worden ook wel kersenwratjes genoemd. Het zijn bolvormige, kersenrode bultjes en komen het meeste voor op de romp. Ze ontstaan vanaf tienerleeftijd. Bijna alle mensen van 60+ hebben wel één of meerdere angioma.  

Diffuse roodheid

Sommige mensen hebben van nature een rodere huid. Lokaal kan de huid nog roder zijn, bijvoorbeeld bij de neus of de wangen. Ook zien we dan vaak dat de huid sneller rood wordt bij inspanning of overgang naar warmte. Dit noemen we 'flushing'. Meestal voelt de huid ook snel branderig aan. Diffuse roodheid wordt vaak gezien bij rosacea. 

Wat kan Huidkliniek Bilthoven betekenen bij roodheid in de huid?

Verwijde vaatjes kunnen goed behandeld worden door middel van IPL. Tijdens de behandeling worden de verwijde vaatjes beschadigd door hitte.

De rode bloedcellen absorberen de energie van de lichtpuls waardoor warmte in het bloedvat ontstaat. Hierdoor zullen eiwitten in het bloedvat opwarmen en stollen waardoor de vaatwanden aan elkaar gaan verkleven. Het lichaam ruimt deze bloedvaatjes op en ze zullen niet meer zichtbaar zijn op de huid. Afhankelijk van de roodheid, zijn 1 tot 5 behandelingen nodig met een tussenpose van 4 tot 6 weken. Mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van roodheid zullen mogelijk in de loop van de tijd weer nieuwe verwijde vaatjes kunnen ontwikkelen, welke weer opnieuw behandeld kunnen worden. 

Voorbereiding en na de behandeling

Het is belangrijk om te zorgen dat de huid niet zongebruind is in het te behandelende gebied, op het moment van de behandeling. Zorg dat de huid 4 weken voor de behandeling geen, tot minimale zonblootstelling heeft gehad. 

Na de behandeling kan de huid enkele uren wat roder van kleur zijn. De plek waar de verwijde vaatjes hebben gezeten kunnen wat donkerder van kleur worden door de stolling van het bloed. Soms kan de huid licht opzwellen. Meestal is dit na 3 dagen weer hersteld. Na de behandeling wordt intensief sporten, sauna en een hete douche of baden afgeraden voor de eerste 3 tot 5 dagen. Zorg dat de behandelde huid tot 4 weken na de behandeling niet, of minimaal wordt blootgesteld aan de zon. Gebruikt dagelijks een zonbescherming met hoge bescherming (minimaal spf30). 

Voorbeelden voor en na behandeling verwijde vaatjes

Resultaat vaatjes neus
Resultaat vaatjes neus

press to zoom
Resultaat couperose wangen 1x IPL
Resultaat couperose wangen 1x IPL

press to zoom
Resultaat angioma borst 1x IPL
Resultaat angioma borst 1x IPL

press to zoom
Resultaat vaatjes neus
Resultaat vaatjes neus

press to zoom
1/4
bottom of page